Pass Impact

Er zijn vele factoren die bepalen of een pass impact heeft op de wedstrijd of op succes van een team. Relevant voor de passes is de hoeveel tegenstanders, en dan met name hoeveel verdedigers (Outplayed Defenders) er worden uitgespeeld. Voor Pass Impact wordt de impact op berekend aan de hand van 1) het gemiddeld aantal uitgespeelde tegenstanders, en 2) het gemiddeld aantal uitgespeelde verdedigers.  

Uitgespeelde tegenstanders

Wanneer een pass tussen de linies wordt gegeven dan zijn er vaak èèn of meerdere spelers ‘uitgespeeld’. Dit houdt in dat deze niet meer direct invloed kunnen hebben op de bal. Een pass waarbij veel tegenstanders worden uitgespeeld is meestal een pass die veel bijdraagt aan een aanval. Het uitspelen wordt alleen meegerekend wanneer dit in voorwaartse richting is, dus in de speelrichting. Het uitgespeeld worden door de tegenstander nemen wij niet mee in onze berekening voor bovenstaande spreidingsplot. 

Two opponents outplayed by a pass.

De ‘defenders’ zijn in dit model gedefinieerd als de laatste zes spelers van de tegenpartij. Dus de 6 spelers, exclusief keeper, die het dichts bij hun eigen doel staan.

Two outplayed defenders by a pass. 

Let op: de pass impact is dus niet hetzelfde als de ‘Impect’. Impect is een parameter die vooral in Duitsland veel populariteit heeft gewonnen en staat voor het aantal uitgespeelde verdedigers (gebaseerd op voorgedefinieerde opstelling). Dit is een aanvulling op de ‘Packing-Rate’ (uitgespeelde tegenstanders), waarbij alleen gekeken wordt naar de positie op de x-as (lengte van het veld). 

  1. Goes FR, Kempe M, Meerhoff LA, Lemmink KAPM (2018) Not every pass can be an assist: a data-driven model to measure pass effectiveness in professional soccer matches. DOI: 10.1089/big.2018.0067
  2. Packing Rate and Impect – the Art of Outplaying - RWTH AACHEN UNIVERSITY - English.  Available at: http://www.rwth-aachen.de/cms/root/Die RWTH /Aktuell/ Pressemitteilungen /Juni/~ljyt/ (Accessed: January 12, 2020)

If you have any questions or suggestions, please send us your feedback.

Use the chat icon on the right to directly get in touch with us.

Did this answer your question?